Trein naar HongarijeEen goede manier om het Sziget festival te bereiken is de trein naar Sziget. Vanuit Nederland vertrekken er een aantal speciale treinen met als eindbestemming Boedapest.

Vanuit Utrecht rijden er jaarlijks twee treinen direct naar Boedapest. De treinen vertrekken op twee verschillende dagen. Treintickets kunnen vooraf besteld worden bij Festival Travel.


Voor een retour in de tweede klas coupés betaal je meestal 179 euro. Voor een slaapplaats betaal je meestal 199 euro. Wil je een slaapplaats in de eerste klas, dan betaal je meestal 218 euro. Het is verstandig om zo snel mogelijk een treinticket te boeken, omdat de trein Sziget snel uitverkocht is.

Vertrek Trein naar Sziget

De trein Sziget vanuit Nederland vertrekt altijd op station Utrecht Centraal. Over de vertrektijden kan altijd pas kort voor vertrek uitsluitsel worden gegeven. De vertrektijden zijn afhankelijk van de spoorwegdiensten die de vertrektijden moeten inpassen tussen reguliere treindiensten.

De organisatie van het festival probeert de treinen altijd aan het einde van de ochtend te laten vertrekken. Een indicatie van de vertrektijden en het reisschema is enkele weken voor vertrek beschikbaar. Pas enkele dagen voor het vertrek staan de definitieve vertrektijden vast. Ook de plaatsen in de trein worden pas kort voor vertrek vastgesteld.

Omdat de vertrektijden en zit-/slaapplaatsen pas kort voor vertrek bekend worden, kun je de e-tickets ook pas kort voor vertrek downloaden. Het is verstandig de dag van vertrek volledig vrij te houden.

Plaatsbepaling

Treintickets voor de trein Sziget die samen geboekt worden, worden normaal gesproken samen geplaatst. Wanneer de groep uit vijf of meer personen bestaat wordt de groep meestal opgedeeld over verschillende coupés. De organisatie van Sziget streeft er wel altijd naar de groep te verdelen in naast elkaar gelegen coupés.

Treintickets die los worden geboekt worden logischerwijs niet automatisch bij elkaar geplaatst. Het is mogelijk om een samenplaatsingsverzoek in te dienen bij de organisatie. Dit kan tot juli gedaan worden. In juli wordt de definitieve indeling van alle treincoupés gemaakt.

Vanaf Boedapest naar Sziget festival

De trein Sziget rijdt vanaf Utrecht naar station Nyugati in Boedapest. Vanaf dit station kan het openbaar vervoer gebruikt worden om het festivalterrein te bereiken. Hiervoor neem je tram 4 of 6 richting Buda. Je stapt vervolgens uit bij halte Margit híd (Budai hídfõ).

Vanaf hier neem je de HÉV-trein richting Szentendre/Békásmegyer. Je stapt uit bij halte Filatorigát. Deze halte ligt op loopafstand van de ingang van Sziget. Het is ook mogelijk een taxi te nemen vanaf station Nyugati. Bel hierbij altijd één van de grotere taxibedrijven, omdat sommige taxi’s veel te hoge prijzen vragen.

Vervroegde aankomst

Kom je eerder aan met de trein Sziget dan het festival start, dan kun je nog niet gebruik maken van de Weekly Pass.

Het festivalterrein is al enkele dagen voor de start van het festival geopend als je een Moving-In Pass koopt. Deze is uitsluitend verkrijgbaar bij de ingang van het festivalterrein.

Een nadeel is dat de meeste faciliteiten nog niet te gebruiken zijn voorafgaand aan het festival. Daarom is ook een verblijf in het centrum van Boedapest een goede optie.