Het meest bekende festival Hongarije is het Sziget festival. Sziget festival wordt jaarlijks gehouden op een eiland in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Sziget betekent dan ook ‘eiland’ in het Hongaars. De eerste editie van het festival Hongarije werd in 1993 gehouden. Sindsdien is Sziget uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende festivals van Europa. Jaarlijks gaan ongeveer 20.000 Nederlanders naar het Sziget festival.

Sziget staat bekend om haar diversiteit aan artiesten. Het festival heeft meerdere podia met onder meer popmuziek, jazz, blues en wereldmuziek. De line-up van het festival bevat ieder jaar zeer bekende, maar ook minder bekende artiesten. Het festival duurt een week lang, waarin gemiddeld maar liefst duizend optredens gegeven worden. Naast muziek, heeft Sziget ook andere activiteiten te bieden. Zo biedt het festival film, dans, theater, diverse sporten en bungeejumping aan.

Bereikbaarheid

Het festival Hongarije is op verschillende manieren zeer goed bereikbaar. Vanuit Nederland vertrekken treinen en bussen met een directe verbinding met Sziget. Ook het vliegtuig naar Boedapest is een goede optie. Het Sziget festival bevindt zich in Boedapest zelf. Het openbaar vervoer in Boedepest is goed geregeld, waardoor het festival goed te bereiken is vanaf het vliegveld. Het Sziget festival is ook met de auto goed te bereiken. Parkeren kan in de buurt van het festivalterrein, hoewel dit door de organisatie wordt afgeraden. Een betere optie is parkeren in Boedapest en vervolgens het openbaar vervoer naar het festival Hongarije nemen.

Sziget organiseert jaarlijks een roadtrip vanuit Nederland naar Boedapest. De reis wijkt af van de reguliere snelwegen, waardoor je langs even mooie als bijzondere plekken rijdt. Tijdens de reis doe je bizarre en grappige opdrachten. Je slaapt iedere nacht op een camping. De organisatie boekt deze slaapplekken voor je.

Verblijf

Op het terrein van Sziget kan gekampeerd worden met een eigen tent. Het kampeerterrein is groot en in de praktijk kan op een zeer groot deel van het festivalterrein een tentje worden opgezet. Om te mogen kamperen op het terrein is een Sziget Weekly Pass nodig of minimaal twee dagkaarten voor opeenvolgende dagen.

Voor een luxer verblijf kan er op Sziget ook gekozen worden voor een kampeerplaats bij camping Alternativa of Apéro. De campings beschikken over extra toiletten en douches. Daarnaast kun je gebruik maken van telefoonoplaadpunten en kluisjes. De campings zijn beter beveiligd en beschikken over een 24-uurs receptie. De prijs voor zowel camping Alternativa als Apéro ligt vanzelfsprekend iets hoger dan de prijs voor de reguliere camping.

Naast de genoemde campings zijn er op Sziget festival ook campings voor mindervaliden en families. Tenslotte is er nog de VIP camping met onder andere een beveiligde bagageafgifte, zwembad, snackbar, supermarkt en toiletten en douches. Hier zijn ook vooropgezette tenten te huur.

Sinds 2014 is het mogelijk een hotelkamer te boeken op het festivalterrein van Sziget. De kamers beschikken over twee boxspringbedden, een eigen douche en toilet, elektriciteit, linnen en handdoeken. De hotelkamers boek je voor de volledige week. Naast een hotelkamer kan er ook gekozen worden voor een 4-persoons stacaravan of blokhut.